Slunečné pobřeží

Přes 8 km dlouhá pláž se zlatavým pískem, vynikající kuchyně - to je Slunečné pobřeží.Vše o Burgasu

Dovolená v Burgasu - vše co potřebujete vědět

Díky příjemným klimatickým podmínkám je Slunečné pobřeží jedním z nejvyhledávanějších letovisek u Černého moře a díky nadstandardní čistotě pláže i moře je držitelem Modré vlajky. Toto atraktivní místo se pyšní pobřežní promenádou s množstvím restaurací, kaváren a barů. Nedaleký Burgas nabízí historické centrum, pěší zónu i park s letním divadlem.

Bulharská vína

Pěstování vinné révy má v Bulharsku dlouhou tradici. Jeho počátky sahají až do doby antiky před třemi tisíci lety. Víno je dodnes jedním z nejpopulárnějších alkoholických nápojů Bulharska a je důležitým vývozním artiklem. Geografické podmínky spolu s poměrně vlhkým a teplým podnebím přímo vybízejí k pěstování a výrobě vína. Bulharská vinařství ročně vyprodukují 4 milióny hektolitrů vína. V době turecké nadvlády (14.–19. století) pěstování vinné révy značně omezil islám. Dnes bulharská vína zažívají renezanci a svojí kvalitou mohou konkurovat vínům z Francie, Itálie nebo Španělska. Hlavními odrůdami, které se pěstují v Bulharsku jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay nebo Tramín.

Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně nabízí pestrý výběr národních pokrmů s množstvím zeleniny, salátů, grilovaného, rožněného a vařeného masa, pečených a pražených ryb i kuřecího. Jídla jsou lehce stravitelná, protože jsou připravována na kvalitním místním slunečnicovém oleji. Díky velkému podílu zeleniny, ryb a přírodního jogurtu patří bulharská kuchyně k nejzdravějším v celé Evropě. Typická národní jídla se podávají hlavně v restauracích zvaných „mechany“, které si dodnes zachovaly starobulharský ráz.

Hotelové restaurace kromě bulharských jídel nabízejí i speciality evropské a světové kuchyně. Z předkrmů můžete nejčastěji ochutnat měkký sýr z kravského nebo ovčího mléka, šunku, tvrdý sýr kaškaval, plněné papričky, kuřecí játra, telecí jazyk a lečo. Bulharsko je vyhlášené také pro svůj šopský salát.

A jaká jsou typická bulharská jídla? Například zapečené brambory s mletým masem, šašlik, čevapčiči, kotlety na rožni, vepřové nebo kuřecí maso se zeleninou, houbami a kořením zapékané v keramické misce.

Z polévek určitě ochutnejte fazolovou čorbu, škembe čorbu (dršťkovou polévku), lešta čorbu (čočkovou polévku) nebo tarator, což je studená polévka z kyselého mléka, okurek, ořechů, česneku a kopru.

Nedílnou součástí bulharské kuchyně jsou ryby. Podávají se pečené, dušené, obalované, ale nejoblíbenější jsou ty připravované na rožni. Z mořských ryb jsou nejčastěji zastoupeny makrely, sledi nebo filátka z černomořského žraloka. Oblíbené jsou také malé pražené rybky caca. Na jídelníčku naleznete i chobotničky, raky, kraby a mořské mušle. Typickou bulharskou tečkou na konec je velmi sladký zákusek baklava.

Zábava a volný čas

plážMilovníci nočního života si v Bulharsku přijdou na své díky nespočtu diskoték, barů a hospůdek. Čilý noční život panuje především v letních měsících. Nejvyhlášenějšími diskotékami na Slunečném pobřeží jsou Lazure, Iceberg a Golden Apple.

Díky písčitým plážím s pozvolným vstupem do moře si na své přijdou i rodiny s dětmi. Množství skluzavek, houpaček, dětských atrakcí a půjčoven vodních skútrů, šlapadel a lyží vás nemohou přece nechat celý den v klidu. Ke koloritu místních letovisek patří projížďky na koních a v drožkách.

Ať již hledáte odpočinek a relax nebo sportovní vyžití, případně rušný noční život, to vše v Bulharsku naleznete.

Vaše vyladěná dovolená u moře s CK Blue Style!